Kräver svar om språktester i äldreomsorgen

Publicerad av

SKELLEFTEÅ. Sverigedemokraternas gruppledare Markku Abrahamsson (SD) vill utreda vilka krav som Skellefteå kommun ställer på anställda inom vården, det framkommer på partiets Facebook-sida.

Bakgrunden är de många larm som inkommit över landet, där språkförbistringar på arbetsplatsen beskrivs som en risk för äldres hälsa. SD har länge drivit frågan om språktester och språkkrav för den som vill arbeta inom kommunal vård- och omsorg, och förra året lovade den S-dominerade Socialnämnden att införa språktester. Men vad resultatet av det har blivit, är vad Abrahamsson vill få fram.

I interpellationen som SD lämnar in vill man bl a veta om språktesterna införts och hur de genomförs. Man frågar också huruvida de inneburit att någon som ansökt om arbete blivit nekad på grund av bristfälliga kunskaper i svenska.

Anser det självklart att personal ska kunna svenska

”SD anser att det är självklart att all personal ska kunna göra sig förstådda på svenska, och att språkkraven ska vara höga.” skriver partiet på sin Facebook-sida. De skriver också att välfungerande kommunikation är ett grundfundament för trygghet, och att de som anställs måste ha tillräcklig kompetens för att kunna förstå och uttrycka sig väl på svenska.

Newsboard.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s