Krav från 11000 forskare var underskrivet av bl a ”Mickey Mouse” och Harry Potter-karaktärer.

Publicerad av

KLIMAT Svensk och internationell media har rapporterat om ett krav om att utropa klimatnödläge, underskrivet av vad man påstår är 11 000 forskare, som är överens om att skarpare och mer omfattande insatser behövs för att åtgärda klimatförändringarna.

Kravet från vad som uppges vara 11000 forskare publicerades i tidsskriften Bio Science och har fått stor spridning i media, inte minst i Sverige, där SVT återger att ”11 000 forskare från 153 länder” menar att ”mänskligheten står inför ”oöverträffat lidande” om stora globala omvandlingar inte äger rum”.

Nu ifrågasätts namnunderskrifterna till kravet

När opinionsbildaren Rebecca Weidmo Uvell, parallellt med andra, började granska listan på de 11 000 forskare som skrivit under uppropet gjordes dock ett par väsentliga upptäckter som vissa menar kan ifrågasätta seriositeten bakom det hela. Enligt Wiedmo Uvell är flera av de som skrivit under inte forskare överhuvudtaget, vissa är till och med seriefigurer och sagokaraktärer. Bland underskrifterna återfinns exempelvis ”Mickey Mouse” vid ”Micky Mouse Institute for the Blind” i Namibia, samt Albus Dumbledore, som är en karaktär från sagan Harry Potter, vid ”Hogwards”.

Weidmo Uvell ifrågasätter också att de övriga på listan överhuvudtaget kan betraktas som relevanta för att uttala sig klimatsammanhang. Enligt henne är det ett fåtal forskare som faktiskt arbetar med klimat och klimatfrågor, medans övriga inte gör det. Många forskar inte ens om miljö, och har skrivit under i egenskap av att vara läkare, ingenjörer, studenter etc.

Kritisk mot att media sprider ”fejk news”

På sin blogg uttrycker Rebecca Weidmo Uvell kritik mot att media, okritiskt, sprider uppgiften om att 11000 forskare står bakom klimatnödlägeskravet. Hon skriver att det hela är ”så oseriöst att jag blir matt”. Hon fortsätter: ”Är det för mycket begärt att media läser källmaterialet som bifogas i artikeln, som jag gjorde? Hade de gjort det hade de inte gjort exakt som dessa 11 000 aktivister som råkar forska vill – påstå att alla är experter på klimat.” 

Newsboard 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s