S vill HBTQ-certifiera kommunala förvaltningar i Skellefteå – möts av kritik.

Publicerad av

SKELLEFTEÅ. En ledamot från Socialdemokraterna i Skellefteå har lämnat in en motion till kommunfullmäktige, där hon föreslår att de kommunala verksamheter som anser sig ha möjlighet ska genomföra sk HBTQ-certifiering, eller i andra hand HBTQ-diplomering.

En HBTQ-certifiering är en normkritisk utbildning som bland annat arrangeras av RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter). Det handlar kort uttryckt om bemötande, inkluderande och normkritik. Certifieringen lovordas av många, men har också bemötts av ifrågasättanden, eftersom det beskrivits som en politisk utbildning som bl a RFSL tjänar stora pengar på.

S-motionen i Skellefteå föreslår att verksamheterna, om de upplever sig själva ha råd, men om de inte beviljas externa medel för att finansiera en certifiering, istället ska ansöka om att bli HBTQ-diplomerade – vilket innebär en något lägre kostnad. Kostnaden för att idag bli HBTQ-cerfierad verksamhet varierar, men enligt RFSL rör det som ungefär 125 000 kr för en verksamhet med 25 anställda.

SD kritiserar prioriteringen

Sverigedemokraterna i Skellefteå är kritiska till prioriteringen. Enligt en reservation i protokollet från kommunstyrelsen uppger Sverigedemokraterna att man vill se avslag på förslaget, med motiveringen att ”kommunens ekonomiska situation” inte motiverar att verksamheter ”i nuläget uppmanas att använda ekonomiska resurser för dylika ändamål”. SD menar att certifieringar, trots statsbidrag, fortfarande kommer att ”ta kommunala resurser i anspråk på ett sätt som inte kan betraktas som försvarbart i nuläget”. Bakgrunden är bl a det tuffa ekonomiska läget som Skellefteå För- och grundskolenämnd befinner sig i.

Kommunstyrelsen biföll ändå motionen, efter att S/V-majoriteten och Alliansen röstat igenom den. Motionen fanns på dagordningen under föregående kommunfullmäktigesammanträde, där den alltså förväntas att bifallas, men lyftes inte under det mötet.

Newsboard.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s