SVT valde känsloladdad rubrik när SD-politiker ifrågasatte lokal klimatstrejk

Publicerad av

LULEÅ Den Sverigedemokratiska kommun- och länspolitikern Per Göransson, Luleå, blev uppmärksammad av SVT, som med en känsloladdad rubrik, rapporterade om en interpellation som Göransson lämnat in i kommunfullmäktige.

SD-Gruppledaren Per Göransson hade ställt frågor till barn-och utbildningsnämndens ordförande rörande klimatångest bland unga, och det faktum att många elever väljer att ogiltigt frånvara från skolan för att delta i sk klimatstrejker.

SVT känsloladdade rubriken i sin rapportering

Göransson ser frånvaron på grund av klimatångest och klimatstrejker som problematisk. Han säger själv till SVT att ”eleverna är i skolan för att lära sig mer om klimatfrågan” och inte för ”att känna ångest, oro och skuld”. Göransson beskriver den nuvarande klimatdebatten som något av en ”klimathysteri”. Den rubrik som SVT däremot valde i sin rapportering var ”Eleven Sarahs klimatångest ifrågasätts av SD-politiker i Luleå”, vilket enligt många verkar ha uppfattats som att Göransson kritiserat en enskild elev. Sarah var en ung kvinna som förekom i samma nyhetsinslag, där hon berättade att hon sjukanmält sig för att kunna klimatstrejka samma dag.

Inte okej med frånvaro för att klimatstrejka

När interpellationen besvarades i kommunfullmäktige betonade barn- och utbildningsnämndens ordförande att det inte är okej för lokala skolbarn att strejka för klimatets skull, genom att t ex sjukanmälda sig trots att man inte är sjuk. Vilka åtgärder som nämnden kommer att vidta för att säkerställa att så inte sker uppgavs inte i SVT-artikeln.

Redaktionen. Foto: SVT/Faksimil.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s